Cum au luptat gagauzii impotriva rusilor, inarmati doar cu furci si carabine

Cum au luptat gagauzii impotriva rusilor, inarmati doar cu furci si carabine: la 1905 izbucnea o puternica rascoala in intreg Imperiul Tarist Rus, una in care gagauzii aflati intr-o saracie cumplita din cauza abuzurilor si impozitelor uriase s-au rasculat de asemenea si ei impotriva autoritatilor ruse.

Pentru a dilua etnic procentul populatiei romanesti din Basarabia, autoritatile din Imperiul Rus au incurajat colonizarea si inlocuirea fortata a populatiei romanesti cu elemente alogene: colonisti de origine rusa, ucraineana, germana, gagauza, bulgara, evreiasca, etc adusi de pe intreg teritoriul Imperiului Tarist. Colonistilor li se acordau la inceput niste facilitati extraordinare precum improprietarirea cu suprafete de pamant confiscate de la romanii basarabeni care erau deportati in alte regiuni ale Imperiului Rus, scutirea de orice fel de taxe si impozite pe perioade de pana la 30 de ani, scutirea populatiei masculine de obligatia sastisfacerii stagiului militar (n.r. erau incorporati si mobilizati adesea la razboi pentru a servi drept carne de tun numai tinerii de origine romaneasca).

Dupa ce se incheia aceasta perioada de facilitati acordate colonistilor si autoritatile ruse ii considerau deja bine inradacinati le retrageau toate privilegiile, aplicandu-le acelasi tratament abuziv ca si restului populatiei din gubernie (n.r. provincie a Imperiului Tarist).

Finalul anului 1904 gaseste populatia gagauza din sudul Basarabiei intr-o saracie lucie, cauzata in special de catre politicile abuzive, de taxele si impozitele uriase cerute de catre autoritatile tariste. Incurajati de exemplele revoltelor din alte zone ale Imperiului Rus, gagauzii s-au rasculat si ei impotriva fortelor imperiale.

Andrei Gălățean și Republica Găgăuză efemeră (a durat doar 6 zile)

Unul dintre conducatorii rascoalei gagauzilor care se remarca este Andrei Gălățean, student la Universitatea Tehnologică din Harkov, care le insufla gagauzilor dorinta de independenta fata de rusi, infiintand in acest scop si o organizatie secreta la Comrat.  Andrei Gălățean este identificat ca fiind capul rascoalei de catre autoritati si arestat, ceea ce provoca furia si indignarea multimii. Este practic picatura care a umplut paharul si a declansat ocuparea cladirilor administrative, a pamanturilor boerilor si a alungarii functionarilor Imperiului Tarist din regiune, totul culminand apoi cu proclamarea Republicii Gagauze si alegerea lui Andrei Gălățean in functia de conducator al noii republici.

Proaspata formatiune statala a gagauzilor a avut o viata efemera, fiindca a durat insa numai 6 zile, rascoala fiind foarte repede inabusita de catre armata imperiala rusa, iar initiatorii si capii rascoalei au fost aspru pedepsiti.

Note:

[1] moldnova.eu

Sursa: [1] Glasul.info [2] moldnova.euloading...


loading...Comments

comments

About The Author