Istoria interzisă: știați cât de aproape a fost Franța să devină prima dintre republicile comuniste ale Europei?

Istoria interzisă: știați cât de aproape a fost Franța să devină prima dintre republicile comuniste ale Europei?

Când se face referire la revoluția din 1848 din Franța, mulți tind să o privească cu un soi de romantism, uneori chiar ridicând in slăvi evenimentele și mișcarile violente care au acționat apoi ca un adevarat domino în întreaga Europa.

Dupa instalarea bolșevicilor în Romania după 1945, o inflație de denumiri precum “Steagul roșu”, “Flamura roșie”, “Progresul”, și alte denumiri care făceau trimitere la simbolurile revoluției din octombrie din Rusia, erau atribuite unor fabrici, întreprinderi, cluburi sportive, etc.

Dar câti știu ca Franța era cât pe ce să fie prima țară cu steag roșu “revoluționar”, înainte cu câteva decenii bune de Revoluția din Rusia. În loc de “Revolutia din Octombrie” (n.r. din Rusia), comuniștii s-ar fi putut lauda cu câteva zeci de ani mai devreme cu “Revoluția din Februarie” (n.r. revoluția de la 1848 din Franța).

În februarie 1848, Franța s-a aflat la un pas ca steagul național, tricolorul francez, să fie schimbat cu steagul roșu al anarhiștilor. Faptul că azi francezii nu au un steag asemănător cu al fostei Uniuni Sovietice sau ale altor state comuniste, se datorează lui Alphonse de Lamartine, care s-a opus cu vehemență adoptarii steagului roșu.

Pe 25 februarie 1848, după vii și aprinse dezbateri cu privire la înlocuirea tricolorului francez cu steagul roşu al anarhiştilor in fata sediului primariei din Paris, Lamartine refuză categoric steagul roșu în locul tricolorului, ținând cu această ocazie și un înflăcărat discurs în apărarea drapelului francez actual.

“Eu am vorbit mai devreme ca cetățean. Ei bine, acum ascultă-mă, ministrule de externe. Dacă voi elimina tricolorul, știți, îmi veți elimina jumătate din forța externă a Franței! Deoarece Europa cunoaște steagul înfrângerilor și al victoriilor noastre în steagul Republicii și al Imperiului.

Văzând steagul roșu, ei vor vedea steagul unui partid!Acesta este drapelul Franței, este drapelul armatelor noastre victorioase, este steagul triumfurilor noastre care trebuie abordate în fața Europei. Franța și tricolorul reprezintă aceleași gânduri, același prestigiu, chiar teroare, dacă este necesar, pentru dușmanii noștri! Luați în considerare cât de mult sânge ar trebui să vărsați pentru o altă faimă a steagului!

Cetățeni, din partea mea, drapelul roșu, nu îl adoptăm și vă spun de ce sunt împotrivă cu toată puterea patriotismului meu. Tricolorul a făcut înconjurul lumii cu Republica și Imperiul, cu libertățile și gloria voastră, pe când steagul roșu a fost purtat doar în jurul Champ-de-Mars, îmbibat în sângele oamenilor.“, rostea Alphonse de Lamartine în timpul discursului său de pe 25 februarie 1848

De altfel, chiar Karl Marx  avea să bocească amarnic cu privire la acest insucces al primilor comuniști europeni:

“(…)proletariatul parizian a căutat să-şi apere interesele alături de cele ale burgheziei, în loc să le promoveze ca interese revoluţionare ale societăţii însăşi, că a lăsat să cadă steagul roşu în faţa celui tricolor
(Karl Marx, Luptele de clasă în Franţa 1848-1850)

Conspirații.info

PS: Articolele de pe Conspiratii.info pot fi preluate numai în limita a 500 de caractere și cu menționarea sursei prin link activloading...


loading...Comments

comments

About The Author

Campanie Huawei Psmart

Citește articolul precedent:
Departamentul de Stat al SUA deplânge "atacurile verbale la adresa unui filantrop": George Soroș!? Marx mă dracu'!
Departamentul de Stat al SUA deplânge “atacurile verbale la adresa unui filantrop”: George Soroș!? Marx mă dracu’!

Departamentul de Stat al SUA deplânge "atacurile verbale la adresa unui filantrop": George Soroș!? Marx mă dracu'! Dacă nu cumva...

Închide